Mi történik a pszichológusnál?

Sok szülő, a kezdeti aggodalma miatt, gyakran teszi fel magának a kérdést: Mi történik a pszichológusnál.

Bejelentkezés: Gyermekek esetében a szülők tudnak jelentkezni telefonon, vagy emailben egyaránt. Ekkor néhány mondatban érdemes elmondani, hogy mi az ami nehézséget okoz a gyermeknek és a családnak; továbbá ekkor tudjuk megbeszélni az első interjú időpontját.

Első interjú és anamnézis (2 alkalom): Az első interjúra, majd az anamnézisre, a 4-14 éves korú gyermekek szülei a gyermek nélkül vesznek részt – baba-mama konzultáció, valamint serdülőkorú fiatalok esetében a gyermek is jelen van az alkalmakon. Ekkor alaposan körüljárjuk a kialakult nehézséget, a lehetséges befolyásoló tényezőket; továbbá az együttműködés kereteit. Az anamnesztikus adatok a terhesség és a szülés körülményeire és a gyermek fejlődéstörténetére térnek ki. Jó ha ezeken az 50 perces alkalmakon mind a két szülő jelen tud lenni.

Vizsgálati szakasz, diagnosztika: Általában 4 alkalomra van szükség ahhoz, hogy a gyermeket és az őt foglalkoztató fantáziákat és szorongások okát megérhessem. A gyermek korától függően verbális, vagy nonverbális (szabad játék, rajz, projektív tesztek) eszközökkel tudom feltérképezni a probléma lehetséges okait. Ekkor dől el az is, hogy szükséges-e további szakemberek bevonása annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb segítséget kaphassák (gyógypedagógus, pszichiáter, neurológus, gyermekgyógyász).

Visszajelzés és szerződéskötés: A vizsgálati szakaszt a visszajelző alkalommal zárjuk, amelyben közösen, ismét a gyermek nélkül beszéljük át a gyermek pszichés problémáinak okát; a lehetséges együttműködést és annak formáját (konzultáció, gyermekterápia).

Terápia: Általában hetente egy alkalommal, 50 percben találkozom a gyermekkel, továbbá időről-időre a szülőkkel konzultálok az állapotáról, valamint arról, hogy ők mit tehetnek azért, hogy a gyermeküket hatékonyan segíthessék. A terápia hossza a probléma természetétől és súlyosságától függ. Amennyiben a szülőkkel egyetértésben úgy ítéljük meg, hogy a kitűzött célt elértük és a gyermek átlendült az elakadáson, abban az esetben lezárjuk a terápiát; ez pedig általában 4-8 alkalmat vesz igénybe.