Mediáció

A közvetítői munka – más néven mediáció – alkalmas és hatékony módszernek számít a két vitás fél között felmerült probléma tisztázásában és a kapcsolatuk rendezésében. A mediáció során a mediátor úgy alakítja az egyeztetést, hogy a felek a legjobb, mindkettejük számára elfogadható megoldást találják meg a problémájukra. A mediáció során az érdekérvényesítés a jelenre és a jövőre vonatkozik; a mediátorok abban segítenek, hogy az asszertivitás mind a két fél oldalán létrejöhessen és az agresszív kommunikáció csillapodhasson. A mediátor a segítségkérők forrásaira támaszkova vezeti a folyamatot, nem ad tanácsot, így pedig minden esetben azt élhetik meg a felek, hogy saját maguk képesek egyenrangú partnerként megoldani a konfliktusukat. A mediáció nem csak a tárgyi, anyagi javak megfelelő elosztását célozza az ülések során, hanem az emberi kapcsolatok alapját, az érzelmeket és az ehhez tartozó igényeket, vágyakat is górcső alá veszi és rendezni próbálja, azon keresztül, hogy a két vitás fél gondolkodását közelebb hozza egymáshoz. Ezekre a lényeges emberi tulajdonságokra a bíróság nem képes odafigyelni, hiszen az ő feladata a törvények betartatása és a jogszabályok érvényesítése. A mediáció során az esetek egy bizonyos része könnyedén megoldható úgy, hogy nem marad a két félben rendezetlen érzelem és elárasztó harag.

A szülőkonzultáció, valamint a családterápia keretrendszere és módszere alapot és keretet kínálhat a családon belüli konfliktusok megoldására, ugyanakkor vannak bizonyos kritikus időszakok, amelyek során nincs lehetőség ezen módszerek hatékony és megfelelő alkalmazására és így a családterápia nem lesz hatékony, addig, amíg például egy válás nem rendeződik megfelelően. Ugyanez érvényes a gyermekekkel végzett munkára is, addig ameddig a családi rendszer rendezetlen és telve van olyan konfliktusokkal, amelyen egy bírósági eljárás tud csak segíteni, addig a gyermek terápiáját nem lehet megkezdeni, hiszen a biztonságot nyújtó családi fészek nincs biztosítva és így a terápiában elért hatás nem tud érvényesülni. További gyakori helyzet, amikor a gyermek és a pedagógusa között történt egy olyan konfliktus, amelyen nem tudnak megfelelően továbblépni és ezen más személyek bevonása sem segített; ez talán leggyakrabban a serdülőkorú gyerekek és tanáraik között jelentkezik. Ezekben az esetekben nyújthat segítséget a mediáció, amely során a megegyezést követően elindítható a folyamat.

A mediáció ideje maximum 3 óra ülésenként (ettől akkor térünk el, ha a felek hamarabb megegyeznek, vagy kiskorú az egyik fél); maximum három ülés során rendezni lehet a konfliktust.

A mediáció a Molnár utcai rendelőben zajlik.