Szobatisztaság – Mi lehet az oka a bepisilésnek

 

Éjszakai ágybavizelés
Éjszakai ágybavizelés

A szobatisztaságra szoktatás nagyon fontos kérdés a szülők életében. Mikor érdemes elkezdeni, várjanak-e nyárig, mi lesz majd az óvodában, vagy csak egyszerűen az, hogy hogyan is kell ezt jól csinálni. A bepisilés az óvodában még gyakran előfordul, ugyanakkor jó tudni, hogy pelenkás gyermeket nem vesznek fel oda.

Szobatisztának az a gyermek számít, aki képes felismerni a székelési és vizelési inger jelentkezését, és vissza tudja azt tartani, amíg ki nem ér a wc-re, vagy a bilire, illetve segítséget nem kér a szüleitől, mondjuk olyankor, amikor a nyílt utcán kell vécéznie.

A szobatisztaság kialakulása során a gyermek képes önkontrollt gyakorolni, amely képesség a személyiségfejlődés során tett fontos lépés és hangsúlyos a szociális fejlődésében. Olyan elhatározásról beszélhetünk ilyenkor, amelynek során a gyermek vágya az, hogy a felnőttekhez hasonlíthasson. Nem enged az ingereknek, és az azonnali szükségletkielégítésnek, hanem visszatartja azt és a környezet számára elfogadható módon végzi el a dolgát.

 

Bepisilés – enurézis

A gyerekek 3 éves koráig az egyik legfőbb örömforrást jelenti a kontrollfunkciók gyakorlása, tehát ekkor kezd kialakulni a vizelet- és székletvisszatartás. A gyerekek ekkor az autonómiaszükségletüket kezdik el kielégíteni; önállóságra törekednek. A bepisilés leggyakrabban 5-6 éves korban szokott megjelenni, 11 éves kor felett igen ritka. A bepisilésnek két formáját ismerjük; a nappali bepisilést – ami inkább lányokra jellemző -, és az éjszakai ágybavizelést – amely fiúk esetében gyakoribb. Mielőtt a lelki okokra kezdenének gyanakodni, fontos kivizsgáltatni, hogy esetlegesen van-e szervi oka a bepisilésnek. Amennyiben az orvos kizárta az organikus lehetőségeket, úgy pszichés nehézségekre gyanakodhatunk. A pszichológiai konzultáció és a gyermekterápia segíthet a szorongás hátterében meghúzódó lelki problémákat felismerni és az ezeken való továbbjutást segíteni. A pszichológia a bepisilésre, mint tünetre tekint és a terápia során a háttérben meghúzódó lelki konfliktusok feloldását célozza meg. A bepisilés mögött különböző nehézségek állhatnak. A gyermek nem tudja a határokat megfelelően kezelni és ez szorongással tölti el; de okozhatja valamilyen kritikus helyzet is, például testvér születése, vagy a szülők válása, stb.  A szülőknek türelmesnek kell lenniük és fontos kerülniük a büntetést, mert az további problémákat okozhat.