Alvászavar gyermekkorban – az alvás lelki háttere

Alvászavar gyermekkorban
Gyermekkori alvászavar

Sok szülő szokta magától megkérdezni, hogy mennyire gyakori az éjszakai felriadás – a rossz álmok miatt – vagy maga az alvászavar gyermekkorban. A gyerekek sokszor félelmekről számolnak be és sírva ébrednek fel az éjszaka közepén. De mit is lehet tudni az alvásról? Az agy, alvás közben dolgozza fel azt a rengeteg fontos információt, amely nappal ér bennünket, így az alvásnak kulcsszerepe van abban, hogy lelki és pszichés egészségünket meg tudjuk őrizni. Amennyiben a gyermeket túlzott mennyiségű stressz éri, úgy nyugtalanabbul tud aludni és gyakrabban álmodik rosszakat.

De mi lehet megfelelő segítség ilyen esetekben? A kiegyensúlyozott alvást segíti, ha az altatásnak rendszeres rítusa van, ilyen a meseolvasás, a közös éneklés; az aznap történtek átbeszélése. Fontos, hogy szülőként meg kell óvni a gyermeket a túl sok információtól és a felesleges feszültségektől és stressztől.

gyermekkori alvászavar
Alvászavar gyermekkorban

Amennyiben az alvászavar, a felriadás rendszeressé válik, úgy feltétlenül forduljanak szakemberhez. Érdemes orvos segítségét kérni, hiszen organikus oka is lehet ezeknek a problémáknak. Amennyiben ilyen nehézség nem áll fenn, és szervi okok nem kimutathatóak, úgy elképzelhető, hogy a problémák lelki eredetűek. Ebben az esetben gyermekpszichológus tud segíteni.

Amennyiben úgy gondolja, hogy gyermekének alvási problémája mögött lelki eredetű okok lehetnek, úgy keressen az alábbi elérhetőségek valamelyikén: Telefon: 06-20-268-00-52, Email: kovacst.pszichologus@gmail.com

Gyermekpszichológus Budapest belvárosában a Bazilikához közel.

Képek: Silvia Vinas, Mohamed Khedr